Arbeta deltid när man söker jobb

By | March 20, 2017

Är det bra att arbeta deltid eller ha en visstidsanställning när man söker jobb? Är visstidsanställning en väg in i arbetslivet eller en återvändsgränd? Hur ska du resonera när du är jobbsökande kring denna typen av arbeten.

Första svaret som är på individnivå är att det finns exempel på både och. Det finns personer som sökt arbete och skaffat sig en visstidsanställning som sedan lett vidare till exempel till tillsvidareanställning. Det finns också personer som skaffar sig ett visstidsanställning och som fastnar där och aldrig kommer vidare fast de söker oändligt många andra jobb.

På mer övergripande nivå beror det på vem man frågar.

Svenskt näringsliv har tittat på frågan och kommit fram till att det är en vädigt bra väg för personer som söker jobb. Du får in foten i arbetslivet och det är mycket större chans att skaffa dig ett tillsvidarearbete jämfört med att du inte har något jobb. Hälften av alla ungdomar mellan 16-24 år som har visstidsanställning vill inte ens ha ett tillsvidarearbete. Detta kan man tänka sig stämmer eftersom många i den åldern har visstidsanställning under sommaren och har som målsättning att studera till hösten. Cirka 30% av personerna mellan 16-64 år föredrar en tidsbegränsad anställning. Det är främst yngre och äldre personer som föredrar en tidsbegränsad anställning.

Göteborgs universitet har delvis en annan uppfattning där de menar att det stämmer att många från visstidsanställning övergår till tillsvidareanställning. Detta kan bero delvis på att provanställning som många har inför tillsvidareanställning beaktas som en visstidsanställning. Men med detta sagt har många svårt att komma ifrån visstidsanställningen när de väl börjat på en sådan. Mer än 60% av personerna befinner sig fortfarande i en osäker arbetsmarknadssituation efter två år.

Vanligaste formen efter en timanställning är en annan timanställning.

Mitt tips är att ifall du är arbetssökande och har möjlighet och blir erbjuden en tidsbegränsad anställning - ta den. Du vet inte vad den kan leda till, vilka vägar denna anställningen kan öppna och söker du andra arbeten så kan arbetsgivarna känna en trygghet i att andra arbetsgivare känner så bra för dig så att de anställt dig. Det kan ge dem trygghet i att välja dig.

Intressant? svd, svd, svd. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,