BetterGlobe

By | February 5, 2018

När man har tjänat pengar gäller det att inte spendera alla utan att ha resurser också till framtiden. Det är viktigt eftersom du inte vet hur framtiden för dig kommer att se ut. Det gäller inte att spara utan det gäller att investera.

Att lägga sparpengar på ett sparkonto vars pengar man inte ska använda den närmsta tiden är rent ut sagt extremt dumt. Givetvis kan du ha en del pengar där som du tänker dig att du kan använda inom 2-4 år t ex till en resa, planerat att köpa en ny bil etc. Ska du spara pengarna längre än så finns det bättre alternativ än bankernas sparkonto. Sparkonto ger nämligen 0% ränta så dina pengar växer inte, ha i bakhuvudet att vi har inflation i Sverige på ca 1% så kan man argumentera att pengar minskarna i värde på banken.

Man kan lägga pengarna i fonder t ex aktiefonder som kan minska eller öka i värde men långsiktigt (10 år +) alltid varit ett bra sätt att spara sina pengar. Vill man spara mer kortsiktigt och mer säker finns det bland annat indexfonder. Mest osäkert är det att göra stock picking där du köper in dig i vissa företag och köper enskilda aktier som du antingen har som målsättning att köpa billigt och sälja dyrt eller köpa utdelningsaktier.

Sparkonto, fonder och aktier är de tre vanligaste sätten som folk känner till att man kan spara sina pengar på. Roligare är det att fundera på vad man kan investera i - kan du betala lågt pris idag som gör att du får ut mer pengar längre fram? Det finns givetvis mängder med exempel t ex fastighetsbranschen med Tessin och Kameo eller låna till privatpersoner på Lendify.

Köpa träd som investering

En av de investeringsmöjligheter som jag gör själv och rekommenderar är BetterGlobe.

Det är ett företag som planterar träd i utsatta områden och på detta sätt skapar arbetstillfällen. Dessa träden får sedan växa till sig innan de år fem ger avkastning i form av nötter och frukt. Dessa säljs och företaget går med vinst. År 20 har trädet gjort sitt och sågas av för att bli virke. Detta virke säljs och ger också vinst.

Har du varit med och köpt ett träd har du rätt till viss avkastning som detta trädet ger, när trädet sågas av har du också rätt till viss del av vad virket säljs för.

Uträckning

I pengar betyder det följande:

1 träd = 17 dollar (134kr).
År 1-4 växer trädet till sig.
År 5-19 får du årligen 2,55 dollar (20kr).
År 20 Får du 170 dollar (1343kr)

Investerar du 17 dollar får du sammanlagt 208 dollar (1644kr) tillbaka.

Man kan anse att det tar lång tid innan man får pengar men sparar man långsiktigt och ser detta som en av sina långsiktiga investeringar lönar det sig. Man kan jämföra med att ha pengarna på en fond men för att en fond ska komma upp i dessa nivåerna på avkastning behöver ha en årlig avkastning på 15%. det är väldigt svårt för en fond. Man kan ha tur med vissa aktier under en kortare period men nästan omöjligt på en 20 års horisont.

Ränta-på-ränta

Har man fonder blir det ränta på pengarna man lägger in och nästa år blir det ränta också på pengarna man året innan fick via ränta. Detta kallas ränta-på-ränta. I en fond gör pengarna detta av sig själv och du behöver inte göra någonting förutom att låta pengarna vara.

I aktier kan man likna detta med att få utdelning och med pengarna man får via utdelning köpa nya aktier som i sig också ger utdelning. På detta sätt har du köpt aktier som ger utdelning på pengar som du fått via utdelning.

I betterglobe får man göra liknande som man gör med aktier. Köper du 7 stycken träd får du år fem: 140 kr. Dessa pengar räcker för att köpa ett nytt träd. Som i sig kommer ge avkastning i 20 år framöver. Du får på detta sätt avkastning på ett träd du fått via avkastning.

Månadsinkomst

Investerar man 1 träd i månaden betalar du 1608 kr om året men år 20 får du tjänat in 16 114 kr. Vill spendera lika mycket i månaden innebär detta 1343 kr i månaden. Detta kan ge dig en guldkant i vardagen eller varför inte gå ner lite i arbetstid.

Det folk glömmer är att år 20 hela tiden kommer ifall du investerat dina pengar regelbundet. Börjar du köpa 12 träd om året från och med i år så har du en extra månadsinkomst på 1343 kr om 20 år i all framtid framöver. Pengar du investerar i år har år 20 om 2038, det du investerat 2019 har år 20 2039, det du investerar 2020 har 20 den 2040 etc.

20 år är lång tid men det kan i sådana fall vara till ditt barn eller barnbarn. År 2038 kommer oavsett ifall du vill eller inte, det man behöver ställa sig är vad du gör idag som kan påverka dig i framtiden. Har du pengar idag som du nu inte behöver utan kan investera till ditt framtida jag?

Räkna på din inkomst på denna sidan: Trädkalkylator.

Pengarna gör gott

Inte bara att du får avkastning på dina pengar utan denna investeringen hjälper personer i semiöknen. Semiöken gör att det inte finns många andra bönder på plats och det är därför enkelt att få tillgång till mark. BetterGlobe konkurrerar därför inte om bra mark med andra som behöver den. BetterGlobe bygger upp vattensystem och på detta sätt blir marken bra för Mukau träd som växer fort och kan avverkas efter 20 år. BetterGlobe skapar därför bra mark, planerat träd och skapar arbetstillfällen.

Risk

Givetvis innebär all investering en risk. Detta gör fonder och aktier också. Skillnaden är att BetterGlobe är ett privat företag som man hoppas också kan göra bra ifrån sig i framtiden. Precis som de gjort nu i 12 år. Under dessa åren har de visat att de kan leverera, de håller alltid vad de lovat och skickar alltid ut pengarna enligt korrekt tidsram. Än finns det ingenting som visar på att de inte kommer kunna göra detta i framtiden också. Men som alltid är det bra att sprida riskerna - inte heller jag själv lägger all min långsiktiga sparande i BetterGlobe, fast jag tror på dem och tror att detta är en långsiktig bra investering.

Vet att det ibland arrangeras resor till ställena som BetterGlobe är på ifall man vill se och prata med de personerna som berörs. Om du vill få en egen bild på hur verksamheten fungerar uppmanar jag dig att följa med på sådan resa.

Donationspaket

De säljer också donationspaket där du donerar pengar till deras verksamhet. Donationspaket kostar 53 dollar och du får två träd för denna summan resten av innehållet i donationspaket är saker som doneras till verksamheten och personerna runt omkring t ex rent vatten.

För att uppmana personer att köpa donationspaket får man 20 bonusträd men detta gäller enbart ifall man köper donationspaket + 10 träd i månaden. Gör man det ett helt år får man 20 träd extra. Dessa 20 träd får man givetvis också avkastning på.

Video

Tillslut

Detta är någonting jag tror på och gör själv med mina egna pengar. Investerar till mig själv men också till mitt barn. Jag vill dock vara tydlig med att länkarna ovan som leder till BetterGlobe är affiliate-länkar som innebär att jag får en liten ersättning ifall du väljer att klicka på sådan länk och börjar köpa träd. Vill du inte klicka på min länk är det givetvis helt okej - det blir inte billigare för dig att inte klicka på länk ovan. Känns det bättre att googla, gå in på BetterGlobe via någon annans hemsida eller på annat sätt bli medlem så uppmuntrar jag dig att göra det. Jag tror på denna investeringsmöjligheten och jag kommer själv fortsätta vara kund.

Läs mer på BetterGlobe

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,