Byta jobb är okej

By | March 6, 2017

Varannan svensk funderar på att vilja byta jobb men få tar steget. Att byta jobb är inget konstigt utan helt naturligt och fler borde göra det.

Grundläggande tipset när du ska börja fundera på när du ska söka jobb är när ditt nuvarande arbete inte känns meningsfullt eller när du känner att det inte utvecklar dig. Att trivas med arbetsuppgifterna, kollegorna, chefen är otroligt viktigt och när du känner att du inte gör detta bör du fundera på ifall det är dags att byta jobb.

Var taktiskt när du söker jobb. Skriv inte med att du ska gå på intervjuer i kalendern så att andra kan se, skriv heller inte en vit lögn t ex att du ska till tandläkaren och sedan kommer du till arbetet i fin kavaj och skjorta - vit lögn i sådana tillfällen kan vara bra men gör de trovärdiga. Vanligt är också att man vill prata om att man söker jobb i sociala medier eller med kollegor, det är inte taktiskt smart. Få ett jobberbjudande sedan kan du berätta.

Viktigt att också sluta jobbet med finess. Var trevlig, tacka för tiden och schysst kollega in i det sista. Sista minnet folk har av dig kan påverka hela deras bild om hur du var som person oavsett hur många år de arbetat med dig. Det kan vara så att du måste tillbaka till ditt förra arbete då den nya arbetsgivaren ångrat sig eller det visat sig att det inte var riktig anställning. Det är väldigt ovanligt men har hänt. Gå ifrån din anställning på ett bra sätt då du vet inte ifall du behöver deras hjälp i framtiden.

Kan vara så att ditt nuvarande jobb inte vill bli av med dig. Du kanske tror att din chef kommer vilja förhindra att du får en ny anställning. Detta är väldigt ovanligt men tror du att det kan vara fallet så är uppmaningen att finna andra personer som kan vara din referens. De allra flesta cheferna förstår att man vill byta ibland och ser det som en naturlig utveckling, framförallt ifall man inte kan utvecklas inom företaget eller få andra ansvarsområden.

Bytt inte jobb för ofta - ser inte bra ut i ditt CV. Att arbeta 4-5 år på samma ställe och sedan vilja byta arbete är naturligt. Att byta oftare än så utan att man har ordentlig förklaring är märkligt framförallt ifall man gjort så flera gånger och den nya arbetsgivaren kommer fråga om detta. Hoppa inte runt mellan anställningar och företag för mycket - ibland blir arbetet roligare/bättre ifall man arbetat där en stund och ordentligt kommit in i rutinerna.

Intressant? aktuellhållbarhet, monster, inhouse, Poolia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,