Coacha dig själv

By | December 18, 2017

Att vägleda sig själv mot de mål som man vill nå är ett första och avgörande steg för att nå dit man vill.

Sätt mål och börja ta småsteg. För varje steg du tar kommer du närmare dit mål.

Coachens roll som i detta fall är du själv bör ha koll på slutmålet och vart det är du vill nå. Det gäller sedan att fundera vad du befinner dig och vilka val och saker du kan göra för att nå närmare ditt mål. Efter allt detta funderande behöver du ta till handling. Att faktiskt göra det man lovat sig själv att göra kan ibland vara ett väldigt svårt och det tuffaste av dem alla att faktiskt utföra.

För många hjälper det att skriva ner en plan. Då blir det konkret och svart på vitt vad man måste göra för att nå dit man vill. Skriv ner vart du vill nå, vad du behöver göra och tillslut vad du ska göra imorgon för att komma närmare ditt mål. Ett litet steg varje dag gör att du är 30 steg närmare om en månad som i sig gör att du blir över 1000 steg närmare ditt mål om 3 år.

Låt oss säga att du vill lära dig spanska och du spenderar 10 minuter varje dag – på en månad har du spenderat 300 minuter (5 timmar) på att lära dig spanska. Eller tänk ifall du spenderar enbart 10 minuter varje dag på att läsa in dig på ett visst yrke eller bransch som du är intresserad av, detta blir 5 timmar i månaden. Snabbt går det att få bra insyn och bli påläst om ett yrke och en bransch. Ännu snabbare ifall du lyssnar på ljudbok och kan vänja dig med att lyssna i snabbare takt än 100%.

Lilla stegets kraft är spännande att diskutera. Att ta småsteg framåt kan kännas meningslöst men det är fortfarande steg framåt. Har du som mål att sluta dricka kaffe börja med att dricka en klunk mindre. En klunk mindre kan alla göra. Det är så litet steg så man inte ens behöver anstränga sig. Efter en vecka tar du två klunkar mindre. Efter en vecka till tar du tre klunkar mindre. Tillslut har du slutat dricka kaffe.

Alla kan göra en armhävning. Gör en om dagen tills den dagen då du känner att det är dags att göra två. Då börjar du med två om dagen.

Knepet är att sätta det i rutin. Du bestämmer dig, du håller det du själv lovat dig själv, du följer din plan och du sätter det i rutin. När du gjort detta i två månader brukar rutinen sitta. Du behöver fortfarande anstränga dig och du behöver fortfarande spendera energi att göra det men det är mycket enklare att göra det när det börjar sitta som en rutin. Gör armhävningen innan frukost så den blir gjord och håll fast vid den rutinen. Inga ursäkter, inga bortförklaringar utan bara gör det varje dag. Du ska dela upp det du ska göra i så små beståndsdelar så du inte känner att du har några motargument. Att göra en armhävning kan alla göra - lägger du på en armhävning varje vecka och det behöver ta 100 veckor innan du gör 100 armhävningar så är det värt det. Minsta möjliga beståndsdelen ska du börja med - det är också ett steg framåt. Lilla stegets kraft ifall man tar steg regelbundet.

Ett vanligt problem är att man inte vet vart man vill nå eller vad man har för mål. När man sedan blir tvungen att välja ett arbete man eftersträvar att skaffa sig så blir det ett arbete som man känner till. Det är av den anledningen många barn vill bli lärare, polis eller brandman när de blir äldre, personer som fått hjälp av en kurator vill sedan utbilda sig till detta yrke på högskolan för att kunna hjälpa andra mm. Samma problem har vuxna personer då man bara kan eftersträva at bli ett yrke som man sedan innan känner till. Det är därför viktigt att utöka sin kunskap om olika yrken och branscher – se dokumentärer som i första anblick inte tilltalar dig, gå på seminarier om ämnen du inte känner till, gå på mässor för att få inblick vad det finns för företag, gå på workshops om att starta eget bara för att träffa personerna som är där etc. Att lära sig mer är ett viktigt steg men det är samtidigt viktigt att inte fastna där.

Att ha kunskap om yrken och om branscher är första steget, steg två är att sedan lära sig mer om ett specifikt på ett strukturerat sätt t ex läsa 10 minuter varje dag. Detta har man sedan stor nytta av när man söker jobb och ska vägleda eller coacha sig själv till ett arbete man vill skaffa sig.

Kan läsa mer om Lilla stegets kraft på Niklas blogg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bilden: Designed by Freepik