Downshifta

By | May 1, 2017
Har du börjat tänka tanken på att det skulle vara trevligt och vill prioritera ledig tid oavsett vad du tänker att du ska göra på din fritid?
Vad du vill göra på din fritid är mindre viktigt och väldigt individuellt. Spelar ingen roll ifall du vill sätta pussel, ha mer tid med din partner och familj eller vara delaktig i politiska diskussioner. Vad du vill göra när du är ledig är upp till dig, viktiga är bara att du vet vad du vill göra. Du ska känna riktig, genuin lycka med att göra det du gör. Se på tv kan kännas skönt men det är falsk lycka då detta är inte ger dig något som person och det utvecklar dig inte bör ses som tidsfördriv. Det kan kännas skönt med tv och är ibland väldigt ibland avkopplande men det är skillnad på genuin lycka.
När man vet vad man vill göra på fritiden och tänkt tanken att man ska downshifta i tid för att få mer tid till det du vill göra så är den stora frågan ifall man klarar det ekonomiskt. Ska man vara ledig en vardag i veckan innebär det att du måste gå ner till 80% arbetstid som givetvis innebär att inkomsterna sänks med 20%. Ett sätt att testa ifall detta går är att testa innan du går in till chefen. Testa kan man göra på några olika sätt men det allra bästa är att skapa ett konto på en bank du vanligtvis inte använder och du sätter in att 20% av inkomsterna (efter skatt) på automatik till det nya kontot. Dessa pengar ska du inte röra och du får inte logga in på den banken för att flytta dem. Resterande pengar ska du leva på både fasta och rörliga kostnader. Sex månader senare gör du en utvärdering ifall du vill leva på denna inkomst. Väljer du att göra det har du en buffert på banken. Tänk också ett varv på pensionen eftersom mindre jobb innebär att du tjänar in mindre till din pension. Det är dock mycket svårare att räkna på.
Jobbet är inte och ska inte vara det viktigaste du har. Lev det liv du vill göra - ta därför en funderare vad du vill göra med ditt liv, fundera om det är rimligt ekonomiskt och börja lev det liv du vill leva inte det liv du tror att man borde leva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,