Du kan leva på räntan

By | November 13, 2017
Det finns en kategori inkomst som kallas för passivinkomst, detta kan man leva på. Att komma igång och påbörja resan med passiv inkomst är inte svårt. 
Att jobba eller studera är den vanligaste sättet att skaffa sig en inkomst. Men problemet är att ifall du inte jobbar så slutar också dina inkomster att komma in på kontot. Du måste vara aktiv och jobba för att få inkomst. Man kan fråga sig hur aktiva alla är på sina jobb men vi kan åtminstone konstatera att man måste vara på jobbet. Ifall du inte sliter en arbetsdag kanske inte detta påverkar din lön men du måste jobba.

 

Eftersom du måste vara aktiv kallas detta för aktiv inkomst. Passiv inkomst är motsatsen. Det är inkomst du får fast du inte gör någonting. Om du ligger på soffan en hel dag får du ändå inkomst.

En del tid måste man alltid lägga ner för att få en passiv inkomst. Ifall du har som idé att skriva en bok och bokförsäljare säljer denna så är detta en passiv inkomst men du har spenderat mycket tid innan dess då du skrev boken. Du kan också fortsätta spendera tid t ex på marknadsföring av boken som kan innebära mer försäljning och mer inkomster. Du kan spendera tid men du måste inte. Att du inte måste är definitionen på passiv inkomst.

 

Ränta är en passiv inkomst. Ifall du har 100 000 kr i en fond och du får 10% ränta har du ett år senare 110 000 kr fast du inte gjort någonting för att pengarna ska växa. 10 000 kr på 12 månader kan man inte leva på - men har du räknat ut vad du skulle behöva för att kunna leva på detta?

 

Låt oss anta att du behöver 20 000 kr i månaden för att kunna leva. Detta innefattar allt från hyra, mat, konsumtion, underhållning mm. Hur mycket skulle du behöva för att räntan ska bli 20 000 kr x 12 månader = 240 000 kr.

Låt oss räkna på en ränta på 10%. Det finns fonder och aktier som har betydligt högre än så men det finns också fonder och aktier med lägre procent.
2,5 miljoner med en 10% avkastning ger 250 000 kr per år i ränta. Det innebär att du varje år kan plocka ut det som pengarna förökat sig med hjälp av räntan. Utan att behöva röra själva kapitalet på kontot.
Ifall du har tillräckligt med pengar kan du leva på räntan som dessa pengarna ger. 
Nästa fråga blir hur fort man kan skaffa sig det kapitalet. Det finns sidor som kan räkna ut hur länge du behöver spara med vilken ränta och hur länge du behöver spara för att nå upp till en viss summa. Det allra viktigaste är att börja spara regelbundet - är det en liten summa är detta också bättre än ingen summa. Exempel på sidor där man kan räkna på månadssparandet är:

 

 

 

 

Ett knep att få till sparande är också att använda sig av NOWO Det är en app som lägger på kostnad på varje köp du gör och dessa pengarna går till dig själv till ett fondkonto. Genial och originell idé. Detta hjälper folk att komma igång med sitt sparande utan att tänka på det. Det går automatiskt utan att man reflekterar över det.  Låt oss säga att du lagt in att kostnaderna du gör dra 10% extra och du handlar varje månad för 10 000 kr då dras 1000 kr extra som läggs på ditt fondkonto. Håller du på, på detta sätt har du 12 000 kr på ett fondkonto vid årets slut. Du kan också spara lite varje dag t ex fem kronor. Fem kronor om dagen låter lite men när månaden är slut har du på detta sätt sparat ihop 150kr, gör detta 12 månader och det blir 1800kr till. Detta läggs på ett fondkonto som har ränta och har som målsättning att växa. Det är dina pengar och givetvis kan du ta dem därifrån när du vill.

 

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,