Enkla jobb

By | February 7, 2017

Enkla arbeten är ett intressant begrepp som man kan problematisera en del. Stor del av de personer som är arbetssökande söker enkla arbeten som inte har krav på viss utbildning eller erfarenhet. Begreppet enkla jobb diskuteras mycket och många är emot att arbeta utifrån att det är fler sådana arbeten som ska skapas.

Tittar man på de personerna i Göteborg som enbart har förgymnasial utbildning som är arbetssökande ser det ut enligt följande enligt Arbetsförmedlingen:

Utomeuropiskt födda: 4249 personer
Inrikesfödda: 2211 personer

Sammanlagt: 6460 personer (31%) av 21054 arbetssökande personer.

Detta är givetvis en stor del och det visar tydligt på att personer utan utbildning har det svårt att skaffa sig et jobb.

Tittar man samtidigt på Statistiska centralbyrån då de tittar på vilka jobb som finns i Göteborg kommer man fram till att 5,4% av alla jobben i Göteborg är enklare arbeten som inte behöver gymnasial utbildning. Detta ska man se som en sanning med modifikation eftersom t ex kassapersonal, butikspersonal och telefonförsäljare räknas i sammanställningen som arbeten där man behöver gymnasial utbildning. I vissa fall ställer förmodligen Arbetsgivaren detta krav men inte i alla. Att räkna yrkesklassificering är ett ganska trubbigt instrument men ger en bra fingervisning.

Givetvis behöver personer utbildning för att få bättre fäste på arbetsmarkanden samtidigt som man kan titta på hur man kan skapa fler jobb vars arbetsuppgifter man kan utföra utan att man behöver gymnasial utbildning.

Intressant? Läs mer: centerpartiet, svd, DN, DN, svt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,