Gör saker chefen inte känner till

By | April 17, 2017

Att göra arbetsuppgifter som chefen inte vet om är smart. Att kunna redovisa ett arbete till sin chef som de inte vet att man gjort är otroligt skönt.

Tänk dig att du har en uppgift att skriva en rapport som står under ditt ansvar i en verksamhetsplan. Du jobbar på och företaget är nöjda med dig men utöver att arbeta med dina ordinarie arbetsuppgifter har du påbörjat arbetet med rapporten. Att du börjat arbeta med rapporten känner ingen till. De som tänker att den ska skrivas har glömt av arbetsuppgiften eftersom det redan står i verksamhetsplanen.

Efter ett tag när du känner dig nöjd men rapporten är inte helt klar visar du den till chefen. Du menar att du vill ha synpunkter för att få klart arbetet. Chefen vet inte att du arbetat med frågan och första gången du nämner den eller visar upp den har du kommit väldigt långt i frågan. Givetvis blir chefen imponerad över ditt arbete och ger dig komplimanger. Löneökning väntar.

Möjligtvis lite överdrivet men när ledningen glömmer av en uppgift och du inte gör det utan gör den och visar upp arbetet när det nästan är klart kan vara en intressant metod att testa i arbetslivet. Har testat detta arbetssätt i mitt arbete och det fungerar väldigt bra, att kunna lämna in en arbetsuppgift som alla ser att man spenderat mycket tid på men som ingen vet att du påbörjat är ett väldigt enkelt sätt att imponera på. Problematiken ligger mer under tid och hur mycket arbetstid man har till att utföra olika arbetsuppgifter. Att bara få klart arbetsuppgifter som är ordinarieuppgifter utan att ta på sig arbetsuppgifter som är utöver kan ibland vara svårt att få till.

Att personalen och medarbetare har så mycket att göra så att man inte känner att man har tid att reflektera eller ta på sig mer arbetsuppgifter än vad man har på sitt bord är ett problem i sig. Då har man en verksamhet som enbart går runt och saker som är mitt framför en blir gjorda, man har inte tid att utveckla eller se längre fram för att kunna göra bra planeringar för vad som komma skall.

Knep värt att testa. Detta är inte motsatsen till att man ska lova i underkant fast det i första anblick kanske ser ut så.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,