Hur ser du ut?

By | June 8, 2015

Många tänker sig att de kan söka vilket arbete som helst och att arbetsgivaren enbart går på meriterna. Så är inte fallet.

När man går på anställningsintervju så är grundregeln att man ska klä sig lite bättre än när man arbetar på tjänsten. Det innebär: söker man ett arbete som lärare i Sverige så ska man ha skjorta på sig när man går på intervjun eftersom man kan vara ledigt klädd när man arbetar som lärare. Söker man ett arbete på kontor där arbetarna har skjorta på sig så ska man ha kavaj på intervjun.

Söker man arbete på bilverkstad så blir det konstigt att ha kavaj på sig då man inte alls passar in i den miljön. Du kan knappt heller ha skjorta på dig på intervjun då det inte alls är en sådan miljö man har detta.

Så långt brukar folk tycka att det är självklart.

Problemet är när man ska tänka på sig själv - hur klär du dig och hur beter du dig och i vilken bransch passar detta in på? Beter du dig på ett sätt som gör att du kan få ett arbete på kontor? Vilka egenskaper, talanger och fallenheter har du och vilka passar dessa in på? Det kan vara bransch eller yrkesområde men söker du arbete i fel bransch som inte passar dig så kommer du aldrig få jobb.

Stött personer som gick en hel lärarutbildning men som är obekväma framför personer och i konversationer. Detta märker man på personernas kroppsråk, hur de agerar och de beter sig och intrycket är inte sådant så att man känner att personen skulle vara en bra lärare. Oavsett vad den har för utbildning! Utbildning eller tidigare erfarenheter spelar ingen roll då det är andra saker som gör att personen inte passar in på yrkesprofilen.

Tänk också på lukten.

Finns personer som vill ta en cigarrett eftersom de är lite nervösa och detta tar de precis innan de ska träffa arbetsgivaren. Detta gör att personen stinker rök på intervjun - man tänker inte på det själv eftersom det är en som tagit cigaretten men alla i omgivningen känner detta. Ännu värre ifall man tar en sup - drick ingen alkohol under dagen då du ska gå på anställningsintervju eftersom lukt av alkohol har en tendens att sitta i länge. Luktar du alkohol på anställningsintervjun så är det kört.

Det bästa är att det är du själv och enbart du själv som bestämmer hur du ska vara och därför vilket intryck du ska göra på andra. Om du inte är den du vill vara - hur ska du ändra dig så att du blir den du vill vara? Vad behöver du öva på och vilka egenskaper behöver du träna? Ta tag i detta så att du också kan få det arbete i den bransch som du eftersöker.

Mer om detta kan du läsa om personlig branding.

intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,