Hur skriver man CV?

By | September 25, 2017

Som arbetssökande är det väldigt viktigt att du kan presentera dig snabbt och enkelt till arbetsgivare och detta görs allra vanligast med CV.

Oavsett hur du söker jobb behöver CV. Detta oavsett ifall du söker jobb via vänner och deras kontakter, spontanbesöker företag, ringer företag eller söker via jobbannonser. Oavsett behöver du CV. Du behöver inte personligt brev ifall du inte söker jobb via jobbannonser men du kommer inte ifrån att du behöver någonting att visa upp till arbetsgivaren - ett CV. Efter att du har ett CV bör du tänker på hur du ska sticka ut ur mängden - vad får arbetsgivarna att vilja anställa just dig? Tips: skriv ett vanligt CV först, skriv sedan ett där du sticker ut. Tyvärr händer det att arbetsgivare får ett konstigt CV i handen och de måste fråga om ett mer traditionellt. Men för att komma igång: skriv ett vanligt CV först.

Bra CV

Designed by M.salama / Freepik

Det allra viktigaste är att det står dina kontaktuppgifter. De ska kunna se på pappret vad du heter och hur man får tag på dig. Vet de inte hur de kan få tag på dig efter att ha läst ditt CV så var det onödigt att ens ge dem ett CV.

Utbildningar och arbetslivserfarenheter är också två oerhört viktiga rubriker där du behöver lista de sakerna du gör tydligt med år, titel du hade när du arbetade och vad du studerade respektive arbetade med (arbetsuppgifter). Är du klar med dina studier ska du skriva detta tydligt så att arbetsgivaren förstår och ser detta snabbt.

Språkkunskaper, datavana, körkort, fritidsaktiviteter är andra rubriker som brukar vara med på CV.

På slutet och sista rubriken är alltid referenser. Det är viktigt att någon kan gå i god för dig och intyga att du är duktig och bra medarbetare och detta är allt för ofta ingången som leder dig till fler chanser när du söker jobb. Har du ingen referens så behöver du skaffa en t ex via praktik, sommarjobb, gå med i en ideell förening etc. Att ha minst en person som kan vara din referens är viktigt. Ha gärna två personer som referenser.

Lättläst, max en sida och skapa en bra sammanfattning över dig som person är tre tips till CV skrivandet.

Det finns mängder med mallar hur man kan lägga upp rubrikerna så att de blir lättlästa och skapar en bra överblick. Ett sådant ställe är cv-mallar. Arbetsförmedlingen har också CV tips.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,