Illusionen av ett visst arbete kan vara viktigare än själva verkligheten av arbetet

By | February 12, 2018

Vi skapar oss bilder om hur saker, händelser och uppgifter ska vara. Vi skapar oss en bild, en illusion som kan vara svår att få bort. Man kan också bli helt besatt av att illusionen ska vara sann så att man inte bryr sig om hur verkligheten är eller att man tycker att verkligheten är sämre än illusionen.

Är det vi ser via skärmar verkligheten eller en bild av verkligheten?

Detta är inte en ny tanke då Daniel J. Boorstin skrev om detta redan 1962 i sin bok The Image: A guide to Pseudo-events in America. Han skriver om exempel på personer som blir besvikna när de står i publiken och tittar på ett paradtåg då de menar att de borde suttit hemma och tittat på paradtåget på TV, eftersom de då skulle sett mer (sida 28).

Folk är inte heller intresserade av originalet utan är mer intresserade av att bli underhållna. Folk såg t ex filmen Gone with the wind (1939) vars film är baserat på en bok med samma titel. När de senare läste boken var många besvikna att boken inte innehöll bilder på ”original” karaktärerna från filmen (sida 145).

Samma problematik finns på arbetsmarknaden då illusioner byggs hos de arbetssökande. På tv målas det upp att kockar kan i lugn och ro göra maträtter och allting är förberett medan det i verkligen är stressigt, hetsigt och allting som är förberett är saker som kocken själv har spenderat timmar på att göra innan restaurangen öppnar. Får man inte en korrekt bild av kockyrket innan eller under utbildningen får man sedan en chock när man söker jobb och kommer ut i arbetslivet.

Vi ser på tv och får en bild av hur det är att arbeta inom finanssektorn, modeindustrin eller tillverkningsindustrin. På riktigt har alla arbetena sina negativa sidor, alla branscher har positivt och negativt men ska man berätta hur det är eller vad man gör lyfter man upp de positiva delarna.

På samma sätt gör folk detta i sociala medier på Facebook eller Instagram – du vill gärna ta en bild på när du är på stranden och har sand mellan tårna men delar gärna inte bild när du är förkyld. Du vill måla upp en positiv bild om dig själv, en positiv självbild precis på samma sätt som branscher och yrken vill måla upp en positiv bild om sina jobb och arbetsuppgifter.

Inte konstigt att vissa känner att de får en chock när de kommer ut på sina första jobb på arbetsmarknaden. Vem kan ha förberett dem? Varifrån har de fått sina bilder om jobb och arbeten och vad har dessa bilderna och illusionerna förmedlat?

Medierna hjälper inte heller till. De är fina dokumentärserier om fräcka arbeten inom mode. Nyhetsinslag om personer som fått bra arbeten via ett bananskal eller stor tur. Det är roligare att skriva om dessa jämfört med personer som fått kämpa och tålmodigt ta sig upp för karriärstegen. Frågan är ifall branscherna hjälper sig själva och om nyhetsflödet som brusar i samhället hjälper eller skadar arbetssökandes bild av jobb inom branscherna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Bilden: Designed by Freepik