Inget fel att byta jobb

By | July 27, 2015

Man ska inte vara rädd att byta jobb. Mycket i samhället är baserat på att du inte ska göra det t ex LAS men man ska inte vara rädd.

LAS går ut på att den personen som har varit längst på företaget har också tryggast anställning. Sist in, först ut som det brukar heta. Denna regeln har många undantag t ex så måste man se på kompetenserna och vilka kompetenser som behövs i företaget - har man inte kompetenserna som behövs så får man sluta oavsett hur länge du varit lojal mot företaget.

Lojalitet har inget ingenting med ens karriärvägar att göra. Tycker inte man ska vara lojal mot företag utan man ska tänka på sig själv - vad vill du göra och var vill du arbeta? Detta är den viktiga frågan som ska och bör leda en i arbetslivet. Vissa saker måste man kämpa för och vissa saker måste man både skaffa sig erfarenheter och utbildningar för att få till men det är fortfarande viljan som borde vägleda oss.

LAS ställer till med en del problem. Detta gör att vissa personer känner sig trygga på sin arbetsplats och vågar inte byta arbetsgivare. De har skaffat lån och familj och vågar inte ta risken att nu säga upp det man byggt upp för att byta jobb. Detta gör att vissa håller på sina jobb fast man inte tycker om det och fast man vantrivs. Det skapar inte en bra arbetsmoral eller bra klimat på arbetsplatsen och då har vi inte pratat om vad detta gör för den enskilda personen och dess psyke.

Vissa arbeten är skapade på så vis att man byter arbetsplats ofta. Detta kan vara när man arbetar i projekt, konsultföretag, bemanningsbranschen mm. Då har man inte problem att förklara sina korta anställningar i sitt CV, personliga brev eller på anställningsintervjun. Problemet blir när man har många korta anställningar och när man inte kan förklara varför man gjort på detta sätt. Då kan man se ut som en person som aldrig nöjer sig och som hoppar från arbetsgivare till arbetsgivare - detta är inte bra för ens CV och detta är någonting som arbetsgivare höjer ögonbryn på när de ser i meritförteckningen.

Jag tror på att byta jobb var 4:e eller 5:e år för att inte känna sig uttråkad, för att utmana sig och för att inte fastna. Du lär dig mer rent personligt och jag tror arbetsmarknaden skulle gynnas av att fler vågade byta jobb. Jag uppmanar ingen att säga upp sig utan att ha en plan eller känna till riskerna men att våga tänka tanken och tillslut ha modet att ta klivet är viktigt. Använd A-kassa som är en av livlinorna du kan ta till i gapet mellan arbetena (svt, privataaffärer, expressen).

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,