Konstiga sätt folk har skaffat sig jobb

By | September 12, 2017

Arbetssökande personer skaffar sig till hög grad jobb fortfarande via traditionella ansökningar. Man skriver CV, ansökningsbrev och skickar dessa till en specifik jobbannons. Men alla skaffar inte jobb på detta sätt.

Vanlig siffra är att 10 % av alla arbetssökande skaffar sig jobb via Platsbanken. Detta gör platsbanken till Sveriges största sida för jobbannonser. 10 % av de förmedlade jobben skaffar folk sig via andra jobbannonssidor t ex jobbsafari, metrojobb, jobb på blocket, mm.

20 % av alla arbetssökande skaffar sig därför jobb via jobbannons. Resterande skaffar sig jobb via annat sätt. Många säger att alla andra skaffar sig jobb via kontakter men det är inte helt sant.

Man kan skaffa sig jobb genom spontanansökningar både genom att man knackar på hos företaget, ringer spontant eller skickar e-post. Praktik som övergår till anställning är också en vanlig metod t ex via Arbetsförmedlingen, jobb som övergår till annat jobb är vanligt, att bli funnen av företaget t ex via linkedin, mm. Det finns mängder med sätt som man kan skaffa sig jobb och man ska inte förlita sig på att ens drömjobb dyker upp på jobbannons - mycket bättre att du som arbetssökande aktivt letar efter det och själv finner företaget och yrket du vill ha.

Finns exempel på personer som gjort serieteckning om sig själv för att sticka ut hos rekryterarna eller att personer som köpt upp sökord på Google som gjort att när företaget söker på sig själva har de fått kontakt med den arbetssökande. Att göra en video för att sticka ut hos företaget är också en vanlig metod eller finns exempel på person som gjort en tidningsframsida med sig själv vars uppslag förklarade hur bra det gått för företaget efter att de anställt just honom. Källa: Metro.

Kreativa ansökningar tar tid och ingenting garanterar att de anställer dig bara för att dina ansökan sticker ut i mängden men företaget kommer lägga märke till dig och det bör ses som första steget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,