Praktik som en väg

By | January 5, 2016

Man kan söka arbete på många sätt - dolda jobb, platsbanken, jobbannonser etc. Ett av alla sätten är via praktik men det är känsligt då man vill inte bli utnyttjad och man vill vara försökrad om att ens insatser tas tillvara och att det leder till en anställning.

Praktik är ändå en bra väg att gå för många personer. Ska vissa personer söka arbete på mer vanliga sätt och konkurrera med andra arbetssökande så finns det vissa personer som alltid hamnar längst ner i högen, personer som aldrig kommer att få träffa arbetsgivaren och som aldrig kommer få chansen på anställningen oavsett deras egna inställningen.

Man kan tycka att arbetsmarknaden är orättvis och att arbetsgivarna inte ger vissa personer chansen. Men varför ska de chansa på en person som inte utmärker sig eller inte har det bästa ansökningshandlingarna? Det är hög konkurrens om arbetena och av denna anledningen kan arbetsgivarna vara noggranna och försöka göra så bra rekrytering som möjligt. Detta innebär vanligtvis att ta så få risker som möjligt. Arbetsgivaren är petig och försiktig när man rekryterar - med all rätt.

Praktik kan man dela upp i flera syften: praktik för att lära sig ett arbete, få erfarenhet av en bransch, språkpraktik för att förbättra svenskan eller som vi framförallt diskuterar här: praktik som övergår till anställning. Kan man få tag på en arbetsgivare som har rekryteringsbehov - övertala dessa att de kan träna upp och lära en personen arbetsuppgifterna för att denna personen efteråt ska få erbjudande om anställning så fungerar det väldigt bra för många arbetssökande personer.

Det finns personer som aldrig skulle lyckas att skaffa sig en timanställning i en matbutik men många kan lära sig arbetet i lugn ro för att sedan övergå till en timanställning. Möjligheten med praktik är avgörande för många personer ifall de ska lyckas skaffa sig ett arbete och få in foten hos en arbetsmarknaden. Tycker man glömmer detta ofta i diskussionen när man pratar om arbetslöshet och situationen för de arbetssökande.

Givetvis finns det arbetsgivare som utnyttjar detta och har många praktikanter men mer om förhindrar detta diskuterar vi framtida inlägg.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,