Referenser på chefen

By | November 20, 2017

En av de sakerna som påverkar allra mest sitt jobb är chefen man har. Chefen påverkar arbetsbördan, motivationen, din utveckling mm. Hur kommer det sig då att många accepterar rakt av vilken chef man får när man söker jobb?

Att ta referens på chefen när man söker jobb kan vara väldigt viktigt.

Detta gäller givetvis inte alla. Många har svårt att skaffa sig ett jobb, vilket jobb som helst och det finns utsatta grupper på arbetsmarkanden som generellt har det ännu svårare. För vissa personer och grupper är det väldigt svårt att få in foten på arbetsmarknaden. Men har man inte svårt att skaffa sig jobb eller man vill byta jobb bör man vara uppmärksam på vilken chef man får.

 

 

Chefen avgör väldigt mycket på arbetsplatsen. Är den personen som påverkar arbetsmiljön mest, motivationen, arbetsbördan, inriktningen företaget ska ha mm. Vem du har som chef avgör därför väldigt mycket hur bra du kommer trivas på jobbet.

Du går på intervju och arbetsgivaren eller rekryteraren intervjuar dig. Sedan vill de oftast ha referenser för att kunna höra hur bra du är på tidigare arbeten. Varför inte ta referenser på chefen för att se hur medarbetare trivs tidigare med personen som chef? Det är givetvis inte vanligt att fråga om referenser av chefen, framförallt när du inte känner personen sedan tidigare men det kan visa på att du har många erbjudanden, eftersökt och kan välja vilket arbete du vill välja. Då är det viktigt att arbetsplatsen du väljer är bra. Referenser kan visa på att detta är ett steg i detta.

Fundera dock på hur du frågar. Det får inte låta opassande, fräckt eller påtvingat men passar det att fråga så kan detta vara en väldigt bra metod på att visa att du är seriös i ditt jobbsökande. Glassdoor och Careereye är också två väldigt bra sidor som kan ge dig inblick i företaget och arbetsplatsen. Viktiga är att få inblick i företaget innan du bestämmer dig för att börja arbeta där. Du kan göra detta på många sätt - googla vad folk sagt, läsa recensioner på företaget, se vad kunder skriver på deras facebooksida, sätta sig in i företagets ekonomi, söka ifall det företaget nämnts i nyheter mm. Vänner och nätverk är givetvis också bra ifall någon känner till dem sedan tidigare.

Var noga med var du börjar arbeta, fundera gärna vad det är för chef du vill ha och fråga om referenser.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Läs även shortcut artikel varifrån idén till detta inlägg kom ifrån Därför ska du be om referenser – på chefen 
Bilden: Designed by Freepik