Så sparar du och får dina pengar att växa.

By | December 25, 2017

Det är otroligt viktigt att ha ett sparande både för stora framtida planerade utgifter så som köp av bostad eller bil. Men också för oförutsedda utgifter så som att kylen går sönder eller vattenläcka. Här kommer tips om hur du kan spara dina pengar på ett bra sätt så att du får dem att växa.

Spara pengar långsiktigt

Ett lite ovanligt inlägg på en söka jobb blogg men så viktigt ämne så att jag känner att det behöver nämnas. När du sökt jobb, skaffat dig arbete så gäller det att inte spendera pengarna och lönen utan på ett smart sätt förvalta dem. Är man arbetslös har man inga pengar och då är man förmodligen eller förhoppningsvis mer rädd om sina tillgångar. Det är viktigt att inte känna sig rik och börja spendera pengar på saker du inte behöver. Förvalta lönen smart.

Man brukar prata om spara och slösa men en som bör nämnas i samma mening är investera. Slösar man sina intjänade pengar har man inga kvar. Sparar man pengarna i madrassen eller på ett sparkonto minskar de i värde på grund av inflationen. Inflationen är ca 2% som innebär att 100 kr januari 2017 enbart är värt 98 kr januari 2018. Pengarna försvinner inte men de minskar i värde. Det är av den anledningen man kan anse att allt blivit dyrare med åren t ex mjölk. Det är också därför det finns prisomräknare som kan räkna vad dåtidens pengavärde är värt idag.

Sparkonto är ett väldigt dåligt förslag ifall man ska spara långsiktigt som jag tycker alla borde göra. Sparkonto har inte ens 1% ränta som innebär att inflationen är större. Pengarna minskar i värde mer än de ökar på kontot.

Det du bör göra med intjänade pengar som du tänkt spara långsiktigt är att ha ett investeringssparkonto (ISK). Sätt in pengar regelbundet t ex månadsvis, automatiskt via autogiro. Gärna på en annan bank jämfört med var du har lönekontot så du inte ser dina sparade pengar och på detta sätt inte tänker på dem. Se till att kontot köper fonder som är säkra och har en bra långsiktig avkastning, gärna fonder med låg eller ingen förvaltningsavgift då förvaltningsavgiften går till banken och gör att du tjänar mindre.

Det är inte omöjligt på något sätt att finna fonder som har 8 % årlig ränta. Sätter du undan 10 % av din inkomst varje månad till långsiktigt sparande, vi räknar på att du får ut 20 000 kr efter skatt, detta är under medel men någonting att räkna på - du är noga med att inte ta ut pengar från fonden. Har du över en miljon år 19 eller över 2 miljoner år 26. Jämför med att lägga undan 2000 kr i månaden och inte ha ränta på dessa pengarna då skulle du inte ha över en miljon förens år 42.

Detta visar tydligt att ränta gör att pengarna växer och tar man inte ut pengarna så växer pengarna också på de pengarna du tjänat in på räntan sedan tidigare. Det blir därför en ränta-på-ränta effekt.

En av de allra viktigaste sakerna när man jobbar är att tjäna pengar men fundera noga på vad du bör och ska spendera pengarna på och har du inte börjat ett långsiktigt sparande så börja idag. Det är gratis och du kan starta ISK konto på vilken bank du vill. Vet du inte vilken eller vilka fonder du ska köpa kan du ta inspiration från NybörjarportföljenRikatillsammans. Ett annat tips är att använda sig av Lysa som är en automatisk investeringstjänst så att du inte själv ska behöva välja fonder. Vill du fördjupa dig kan du också jämföra fonder på morningstar.

Vill du komma igång ännu mera med sparande kan tipset vara att skaffa Shell mastercard som innebär att man får tillbaka 1% av det man köper för eller Nowo kreditkort där man lägga på en procent på alla köp vars procent går in på ett sparande i en fond, vars pengar du givetvis också kan flytta. En Nowo appen som gör att du kan spara lite varje dag, 5 kronor varje dag innebär 150 i månaden - som kan vara ett bra sätt att komma igång.

En annan variant är att inte spendera sina pengar och lägga dessa i sparande istället. Får du en löneökning på 500 kr i månaden – spendera inte löneökningen utan lägg de 500 kr i ett sparande istället.

Jag inser att alla inte kan spara 10% framförallt inte ifall man är arbetslös och söker jobb men 10% kommer alltid vara 10% som innebär att det är inte lättare för en person med hög inkomst att spara 10% som det är för studenten. I alla delar i livet är det lika svårt att ta undan 10% av sin inkomst. Det är därför lika bra att börja idag. Kan du inte 10% börja med mindre men spara regelbundet och inte bara när du har pengar över i slutet på månaden.

 

Vill tillslut nämna att jag i detta inlägget nämnt flera sidor och företag men jag har inte fått betalt från någon av dessa. Ingen av länkarna ovan är heller affiliate länkar. Utan jag nämner dessa eftersom jag personligen tycker de är bra och använder flertalet av dem själv.

Läs också hur du kan leva på räntan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bilden: Designed by Freepik