Se bild från 1900 du kan inte tänka dig vad som hände 10 år senare

By | May 15, 2017

Saker förändras i väldigt hög takt och framförallt nu i dagens samhälle där tekniken, informationsflödet, transporterna mm går snabbare än någonsin tidigare. Detta förändrar också vad du kan och hur du ska söka jobb då kunskaper är en färskvara som har ett bästa-före-datum.

Ta datorn som exempel där en person 1962 fick en ganska simpel med effektiv idé - man kan koppla ihop två datorer. Det gick dock snabbt att revolutionera hur vi använde datorer och hur vi kunde digitalt kommunicera med varandra via datorer.

Det är en väldigt snabb förändring vi är inne i. Som exempel:

 

  • Det tog 25 år för Guttenburg press att trycka en bok på engelska.
  • Det tog 25 år för telefonen att sprida sig till 10% av befolkningen i USA.
  • 1995 var mindre än 1% av världsbefolkningen som var uppkopplade till Internet. 3 billioner individer var uppkopplade till Internet 2014.

Se på dessa bilderna från femte avenyn på New York

Jämför bilden ovan med denna som är tagen 13 år senare på samma gata

1900 drog fortfarande hästar vagnar och man funderade på hur man skulle bygga fler stall. Den röda ringen har markerat den enda bilen som är på gatan. 13 år senare är alla hästar borta, tekniken har gått framåt och befolkningen har köpt bilar. Utvecklingen går i väldigt hög takt och till och med i samhällsbyggnad är det svårt att planera och se vad som behöver göras för framtiden.

Annat exempel är hur smartphones tagit över på mindre än tio år. Titta på bilden nedan som är ifrån när ny påve skulle tillkännages.

Samma sak gäller dina kunskaper och saker du lärt dig. Har du gått i skola behöver du använda kunskaperna annars blir de snabbt inaktuella. Folk som går i skola, tar paus för att sedan leta efter arbete de utbildat sig till är fel metod. Skaffa arbetet först och behöver du ta paus kan du ta denna sedan. Sök jobb på en gång och vänta inte till en bättre dag inom bara några år kan dina kunskaper annars vara föråldriga. Arbetar man är man med i utvecklingen och håller sig uppdaterad, det kan göra stor skillnad med de du konkurrerar med när du söker arbete.

Förändringarna idag handlar inte om bilar eller smartphones utan robotar, automatisering, rutiner, ny forskning, nya pedagogiska modeller mm.

Behöver inte vara ditt drömjobb med en gång bara det är ett jobb som långsiktigt kan leda till annat.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,