Söker man jobb behöver man våga

By | December 11, 2017

När man söker nytt arbete oavsett ifall du inte har arbete idag eller ifall du vill byta jobb så är det enkelt och skönt att göra förberedelsearbetet så som leta fram intyg för att skriva sitt CV ordentligt, läsa jobbsökningstips, öva sig inför anställningsintervju, skriva personligt brev, skriva in sin e-postadress i jobbannonssidor så att man uppmärksammas på aktuella tänkbara annonser mm.

Det krävs mod men det är värt att våga ta steget.

En av de svåraste sakerna att ta steget att faktiskt göra det som är mer krävande men som behöver göras.

Att skriva välformulerade ansökningshandlingar är viktigt och utan detta kommer man inte kunna skaffa sig ett jobb men, lika viktigt är att fundera på vad man vill söka för typ av arbete och fundera var dessa arbeten efterfrågas någonstans/var man finner dem. Problemet blir när du vet att du behöver göra en viss sak, du skriver det på din att-göra lista men tar inte tag i det. Du skriver andra saker på att-göra-listan som går snabbare att göra och de gör dessa istället. Du motiverar dig med att du får saker gjort på listan men den mer jobbiga eller energikrävande uppgiften hamnar längre och längre ner, den blir aldrig gjord och du skjuter på den tills den inte längre är aktuell.

Den kanske är mer krävande men får du gjort den har den oftast en mycket högre belöning än de mindre och snabbare uppgifterna. Du behöver sätta i system att få alla saker gjort.

När det kommer till jobbsökning handlar det oftast att du vet att du borde ringa en ny arbetsgivare eller ta kontakt med en gammal kontakt i ditt nätverk. Du vet att telefonsamtalet till arbetsgivaren kan ge dig stor belöning men det är jobbigt och krävande att ringa en arbetsgivare eller personer man inte sedan tidigare känner. Att ta nya kontakter är krävande framförallt när man vet att det kan vara avgörande och att du av den anledningen måste prestera via telefonensamtalet.

Kalla-samtal när man ringer arbetsgivare som man inte vet har behov av arbetskraft eller rekrytera personal är ännu mer krävande. Att våga ringa sådana samtal är ännu mer krävande och av denna anledning behöver ännu mer mod. Att gå in i t ex butiker och söka jobb är mindre krävande eftersom det är enklare att få kontakt med någon när du ser den men alla arbeten är inte sådana som man kan gå till för att söka jobb på.

Viktigaste när du söker arbete är inte att ha mest talang av de som söker arbetet, inte heller att ha den allra bästa välformulerade ansökningshandlingen, längsta CV:et eller ha de bästa kontakterna. Det allra viktigaste är att du är en person som får saker gjort och att du gör det som behövs göras. Det är en väldigt viktig egenskap men framföralt när du söker jobb. Att få saker gjort har stark koppling till att våga göra dem.

En stor anledning varför folk inte vågar är att rädslan över att göra fel – men fel kan man alltid rätta efteråt. Göra om och göra det då på annat sätt. Att inte göra det kan vara förödande, eftersom detta gör att det tiden skjuts fram och tid är någonting man inte kan få tillbaka.

En annan anledning varför det tar så lång tid för personer att söka jobb är att man vant sig och inte har bråttom att komma därifrån. Det kan vara att du har ett jobb men vill söka annat, men du har ändå ett jobb och detta gör att du inte söker många nya arbeten utan bara när det faller dig på. Skulle du bli av med jobbet så vet du att du skulle söka fler eftersom du skulle bli tvingad till det – men du kan tvinga dig själv. Antingen att du sätter högre mål med hur många jobb du ska söka varje vecka fast du arbetar eller får du ta steget och säga upp dig så att du har tid att söka jobb.

Våga släpp taget och se till att du tar steget för att komma vidare för att nå dina mål.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Bilden: Designed by Freepik