Stress

By | December 20, 2016

Stress är man i omgångar både på jobbet, inför julen men också de som är arbetssökande. Stress är någonting som gör att du presterar sämre och kan ha långvariga konsekvenser för dig. Detta är inga nyheter och alla känner till att stress inte är bra, ändå gör vi detta.

Finns ett oskrivet krav på invånarna idag. Man ska göra massa saker, man ska hålla en hög nivå i det man gör, man ska träna, äta sunt, ha en rolig fritid och man ska jobba. Detta kan skapa en stress också för arbetssökande personer. Att söka jobb och vara arbetssökande är en utsatt situation, många ser på en med konstig blick och många kommer med förslag vad man ska göra eller finna det arbete man söker. Samtidigt finns det en oskriven regel att man ska fortsätta hålla den standarden man gjorde förut - man ska kunna fika med sina väninnor, köpa skor utan att behöva fundera om man har råd den månaden mm.

Att vara arbetslös en längre tid skapar också skam, en känsla av att du är sämre än andra. Känslan av skam är inte bra och är en allvarlig stresshöjande faktor. Vi bor i en jobbkoncentrerad kultur och frågar gärna andra vad de arbetar med för att för oss själva skapa oss en bild om den andra personen. Att inte vara en del av denna kulturen är skambelagt framförallt ifall du har haft ett fint arbete som du ofrivilligt blivit av med. Har hört historier om att när folk blev av med jobb på 90-talet så kunde till och med de personerna ta sina portföljer och låtsas gå till jobbet, de ville inte ens säga till sina fruar att de blivit av med jobbet då det var så skam och skuldbelagt att då inte ha ett arbete. Idag är det mindre skambelagt och alla har perioder då de inte har ett jobb att gå till, men det är mycket skam kvar att inte ha ett jobb.

Man blir stressad när man har ett arbete och man blir stressad när man är arbetssökande.

Mobiler och sociala medier ökar också stressen i  och aldrig hinner man vila och återhämta sig ordentligt. Man ska vara uppkopplad, njuta och samtidigt visa världen hur bra man har det. Finns mycket som stressar upp en och ett val man kan göra är att spendera mindre tid på sociala medier och framför skärmar - det är inget måste att vara uppkopplad och visa publikt vad man gör. Forskning visar också att barn som spenderar mycket tid framför telefon, plattor eller tv har spenderar mindre tid med vuxna och av denna anledningen har de sämre ordförråd. Finns många anledningar att dra ner på skärmtittandet.

Stress är en allvarlig sjukdom och man bör akta sig för att smittas. Man måste ta det lugnt, inte komma upp i arbetsbelastning som är skadlig och vara varsam. Arbetsgivare behöver också vara aktsamma över sin personal och se till att arbetsmiljön är god. Då presterar man bättre och långsiktigt är detta bra för alla.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Läs mer: Östersund, många sjukskrivningar, stressen knäcker, arbetslös.nu