Synd om mig

By | November 25, 2016

Hur kan jag påverka min egna situation när jag söker jobb? Att tänka att det är synd om den målgruppen som jag tillhör är en vanlig företeelse.

Ålder är vanligt tankehinder: unga personer tänker att alla arbeten går till äldre personer och att man som ung aldrig därför får chansen att visa upp sig hos företagen. Att ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden brukar man höra ofta. Las reglerna ses ibland som ett problem i detta då detta förhindrar personer att vilja byta arbeten och då öppnas inte arbetsplatserna upp för yngre personer.

Personer i medelåldern håller på att skaffa sig familj och kommer därför vara borta mycket. Har man barn så tror man att arbetsgivarna tror att man då ska skaffa sig ett till. Arbetsgivarna får inte fråga om familjeförhållandet men kan omedvetet välja bort personer som de tror kommer vara borta mycket från arbetet.

Äldre personer ses som en svår grupp att få in tillbaka till arbetsmarknaden då yngre personer tar de äldres jobb. Blir man av med jobbet i hög ålder så är det svårt att komma in tillbaka med resonemanget: vem vill anställa en person som bara har ett par år kvar innan pension?

Ibland är det inte lätt att skaffa sig ett arbete men börjar man gruppera sig i en målgrupp och finner argument varför denna målgruppen inte har det enkelt så gör man det enbart svårare för sig själv. Vissa målgrupper har det svårare men i alla målgrupper finns det exempel på personer som lyckas bra eller till och med mycket bra. Man kan ifall man vill och arbetar för det oavsett vem du är.

Nyheter: DN, Yle Svd, aftonbladet

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,