Utbildning är nyckeln till jobb

By | November 21, 2016

Utbildning är det som man som arbetssökande ofta behöver när man söker jobb. Många jobb idag kräver att du har utbildat dig, åtminstone tagit dig igenom gymnasiet. Du får inte ens arbete på Posten eller som montör inom bilindustrin ifall du inte har gymnasiebehörighet, att inte klara gymnasiet är ett tecken på att du inte slutför uppgifter och sådana personer vill man inte anställa.

Vilka är det som skaffar sig utbildning idag och vilka är det som har svårare att klara skolan?

Flickor och kvinnor är de som studerar. De har högre betyg i grundskolan och gymnasiet och är till högre grad de som väljer att studera på högskola efter att gymnasiet är avklarat. Pojkar har till större grad en anti-plugg kultur i skolan som gör att flickor studerar i snitt ca en timme mer än pojkar per dag. Det är inte coolt att läsa och man är inte häftig eller mer populär bara för att man har högre betyg, grupptrycket gör att pojkar inte studerar hårdare.

Det fortsätter i högre studier. Varannan kvinna väljer att läsa på högskolan medan bara var tredje man väljer att göra detsamma, detta innebär att 63% av alla som studerar på högskola är kvinnor. Kvinnorna drar ifrån och männen hamnar efter kunskapsmässigt.

Utan utbildning är det svårt att skaffa sig ett jobb. Fast det är högkonjunktur så är det svårt att skaffa sig ett jobb - i högkonjunktur får fler personer arbete men i gruppen som saknar utbildning ökar arbetslösheten. De personerna som därför hamnar efter och har svårare att skaffa sig ett jobb är därför männen. Utbildning är nyckeln till att skaffa sig ett jobb och nu ser det ut som att killarna och männen kommer få det svårare. Fortsätter utvecklingen på detta sätt kommer vi ha en stor grupp män som hamnar utanför arbetsmarknaden.

Utbilda sig utan att ha arbetat gör också att man har svårt att få jobb. Man behöver åtminstone testa på att ha arbetat, sommarjobb, extrajobb eller annat som gör att du vet hur du ska göra och bete dig på en arbetsplats. Ha studerat i 10 år men aldrig satt sin fot på arbetsmarknaden är förödande och gör det väldigt svårt att skaffa sig ett jobb.

 

Sydsvenskan, DN, Cision, svd, svt
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,