Var finns jobben

 

Många tror att alla lediga arbeten annonseras och många tror att alla lediga jobb finns på Platsbanken eller att Arbetsförmedlingen är involverade i majoriteten av matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare. Det kunde inte vara mer fel.

Enbart 12% av alla lediga jobb annonseras och inskaffas genom Arbetsförmedlingen.
8% annonseras och inskaffas via andra sidor som annonserar lediga jobb.
80% av alla lediga jobb skaffar personer på andra sätt.

Tittar man på de arbetssökande så brukar siffrorna siffrorna i stort sett vara tvärtom. 80% av de arbetssökande spenderar hela eller majoriteten av sin tid på att söka arbeten som är på annons och enbart 20% av sin tid på att söka jobb på annat sätt.

Utan att vara matematiker så förstår man att konkurrensen om de utannonserade arbetena är väldigt hög och man behöver söka arbetet på ett bra sätt och utmärka sig på ett ordentligt sätt för att ens ha möjligheten på ett arbete som utannonseras. Arbetena som inte annonseras är det inte alla lika hög konkurrens på och det är inom detta man som arbetssökande bör spendera mestadels av sin tid.

Det finns mängder med lediga tjänster: Fast det är mitt i sommaren och man kan anta att företagen går på lågvarv så finns det 54 135 lediga jobb enbart på platsbanken. Företagen i Göteborgsområdet har också optimistisk syn på framtiden och ser många nya jobb skapas inom offentlig verksamhet, byggbranschen och tjänstnäringarna (Västra Götaland 2015). Ett stort generellt problem är att arbetssökande inte söker arbete på ett bra och målmedvetet sätt och många är inte utbildade eller har de kompetenserna som efterfrågas av företagen idag.

Många företag har svårt att finna personal samtidigt som vi har många personer utan arbete och de når inte upp till kraven som företagen ställer. Det är detta som vi kallar för matchningsproblem och det är ett utbrett och generellt stort problem. Vi har yrken och yrkesområden som har brist på personal samtidigt som vi inte har tillräckligt med utbildade personer inom de yrkesområdena.

Skolledare har svårt att finna lärare med rätt behörighet, militären har svårt att finna tillräckligt med personer, kockar/servitörer är svårt att finna inför sommaren, brist på ingenjörer i kommunerna, brist på duktiga IT säljare,  brist på vårdpersonal, brist på lastbilschaufförerprogrammerare, mm. Det är en myt om att jobb inte finns. Det man måste komma ihåg är att det är företagens och arbetsgivarnas marknad och det är de som bestämmer vilka de vill anställa - som arbetssökande kan man aldrig ställa krav på att ett företag ska anställa. Har man svårt att få komma på intervju så är det förmodligen för att man har fel utbildning eller erfarenheter och det är enbart du själv som kan göra någonting åt detta. Det är aldrig kul att tänka tanken att man själv måste vara aktiv och göra saker för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden framförallt inte ifall du spenderat många år på studier men det är inte du som bestämmer ifall du är attraktiv - det är arbetsgivarna.

För att veta mer om framtidens prognoser så kan du läsa mer på Arbetsförmedlingens hemsida.

Vi kommer på denna sidan berätta om knepen både hur du skaffar dig ett arbete som annonseras och ett arbete som inte annonseras ut av arbetsgivaren. Du får tillgång till resonemanget bakom, knepen och metoderna man ska använda sig av ifall du blir medlem.

3 thoughts on “Var finns jobben

 1. www.bing.com

  I will right away seize your rss as I can’t find your
  e-mail subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you have any? Please allow me realize so that I may subscribe.

  Thanks.

  Reply
 2. samik Post author

  Hi! I am creating one as we speak, it´s under construction.

  Reply
 3. Omar

  Bra skrivet, dock är det ett stort problem med “fake” ansökningar. Exempelvis kräver Socialen att man har ansökt x antal jobb innan man kan få månadens bidrag. Detta leder till oseriösa och ointresserade kandidater.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *