Världens farligaste jobb

By | August 11, 2017

Det finns många farliga jobb i världen. Att tjänster som man enbart kan få när man är högutbildad har låg dödlighet är möjligtvis inget häpnadsväckande men det finns ett jobb som är undantaget.

I Sverige är det många yrken som är farliga. Arbetstagarorganisationerna gör att arbetsplatserna bli säkrare och dödligheten går ner men fortfarande finns många osäkra arbetsplatser och yrken kvar. Tittar man på statistiken ser man tydlig skillnad på arbeten som inte kräver någon utbildning eller där man behöver gymnasieutbildning jämfört med yrken där man kräver en högskoleexamen.

Desto lägre krav det är för att få jobbet desto högre dödlighet är det generellt på yrket.

Av den anledning är det inte förvånande att akademikeryrken har lägst dödlighet på jobbet. Utbildningskrav och kvalifikationer är dock inte allt eftersom byggnadsträarbetare, barnskötare och brandmän har låg dödlighet. Men ett arbete skiljer sig drastiskt från mängden. Ett arbete som har en dödlighet på 18%! Vanligtvis har arbeten inte en dödlighet på mer 0,13% som är träarbetare och timmermän eller jämfört med fiskare som har en dödlighet på 0,12%. 18% är väldigt högt och samtidigt är ett yrke som kräver hög status, svårt att få och du måste vara över 35 år.

Arbetet som har en dödlighet på 18% är president i USA. Det står egentligen inte att man måste ha en viss erfarenhet eller viss utbildning för att kunna bli president utan kraven är att du måste vara över 35 år, vara född amerikansk medborgare och bo de senaste 14 åren i USA. Av de 44 tidigare presidenterna har 8 dött medan de varit presidenter som är 18 % dödlighet.

Källa: svt, scb, metro, aftonbladet, nsd, scb
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,