Viljan att studera

By | October 30, 2017

Diskuterade arbetslöshet med en handläggare från arbetsförmedlingen och hen menade att det är ett väldigt stort problem att arbetssökande inte vill.

De som söker jobb idag - Varför vill de inte?

Skulle personer studera skulle många problem i samhället inte finnas. Arbetslösheten skulle vara lägre, personer skulle enklare kunna finna jobb, företagen lättare att finna arbetskraft mm. Samhället skulle få mer skatteintäkter, byggföretag kunna bygga fler bostäder, tjänster t ex anlita en elektriker skulle vara billigare mm. Många av samhällets problem skulle lösas ifall arbetslösa studerade.

Frågan blir därför hur man får arbetslösa att studera. Varför vill inte arbetslösa personer studera? Det finns mängder med studier att välja på idag klassiska, deltid, distans, via Arbetsförmedlingen, lärlingsutbildningar mm. Ifall du tillhör rätt målgrupp kan du också få mer pengar via studiestartsstödet och behöver inte låna någonting. Utbildningarna via Arbetsförmedlingen är inte heller via CSN utan de gör du på aktivitetsstöd.

När det finns så många studier att välja på varför studerar inte arbetslösa? Handläggaren på arbetsförmedlingen menade att det är för att arbetslösa inte vill. Men frågan är ifall det inte finns fler anledningar. Kan det vara så att personer utan jobb vill ha jobb och då känner att det är en omväg att studera. De vill inte studera, de söker jobb.

När man har arbete är det enkelt att ge förslag till de arbetslösa och ge förslag hur de ska skaffa sig ett jobb. Gör så så får du jobb, sök jobb på detta sättet så får du jobb fort mm. Gå en utbildning i en bransch som har brist på utbildad personal är ett vanlig standardfras. Bättre att ta ett jobb för att ha ett jobb så kan du alltid fortsätta söka jobb för att skaffa dig någonting bättre, är en annan standardfras. Testar du inte så kan du inte heller veta - t ex angående hoppa på ett jobb i en bransch man inte känner till.

Frågan är varför inte arbetssökande och folk utan arbete söker sig till utbildningar. Vem har svaret på detta?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bilderna: Designed by Freepik Designed by Freepik