Vilket jobb ska man satsa på

By | January 1, 2018

När man söker jobb eller framförallt väljer vad man ska utbilda sig inom är det frestande att titta på var man har störst chans till jobb och arbete.

Att få arbete efter utbildning är en stor fråga som många funderar på innan de väljer studieprogram eller studiegång. Givetvis är det många som pluggar bara för att det är intressant och kul som t ex filmvetenskap där studenterna förmodligen vet att de inte kommer kunna arbeta med det efter avslutad utbildning.

Att ha många möjligheter till jobb efter utbildningen är dock en stor fråga och oavsett vad du är intresserad av är det viktigt att fundera igenom sina studier så att de leder till någonting där du har chans till jobb. Att utbilda sig flera år för att sedan inte ha chans till något arbete kan kännas som bortkastad tid.

Att utbildningarna och kurserna leder till jobb eller att man har stor chans till jobb efteråt har blivit en av skolornas marknadsföringspoänger. Det visar också på att det är en viktig fråga för eleverna och då också för skolorna.

En metod man kan använda sig av är att titta på framtidsprognoser och undersöka var det finns stort behov av personal och då välja studier utefter detta. Saco gjorde en undersökning i slutet på november 2017 där de listade 60 akademiska studier och jämförde med arbetsmarknaden. Undersökningen nämndes också bland annat av SVT.

Det jag tycker att man ska fundera på mer än framtidsprognosen är vad du som person är intresserad av. Studierna kommer gå mycket enklare och vara mer intressanta jämfört med ifall du enbart valt studier på grund av jobbmöjligheter efter studierna. Det är viktigt att välja med hjärtat, känna efter vad du är intresserad av för att studierna och yrkesvalet ska bli intressant och kul. Studierna ska ses som investering för resten av ditt liv och det är därför ganska viktigt att du väljer rätt. Du kan alltid ångra dig och göra nytt val men att välja rätt från början sparar man mycket tid, energi och pengar på.

Låt oss säga att du bestämt dig för att bli lärare på högstadiet. Väljer man naturveteskap så som kemi så får man förmodligen erbjudanden om jobb väldigt enkelt efteråt eftersom det är brist på den typen av lärare. Väljer man svenska eller samhällskunskap kommer man ha svårt att skaffa sig jobb eftersom det finns många utbildade inom det området. Men väljer du kemiinriktningen på studierna utan att vara intresserad av kemi kommer du efter studierna inte vara en bra lärare när du väl får jobb. Du kommer inte brinna för ditt ämne eller kunna inspirera eleverna inom ämnet med andra ord kommer du inte kunna arbeta med ämnet på ett bra sätt. Att välja inriktning enbart efter logiken var det är enkelt att skaffa sig jobb är därför inte en bra metod - du måste också välja lite på grund av intresse och vilja.

Se också: allastudier, allastudier, metro

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,